تمام آردهای مصرفی در نانواییهای کشورمان آرد تصفیهشده است که درصد سبوس در این آردها بسیار پایین است، در واقع نان سفید به عنوان بخش اصلی سفرههای ایرانی فاقد ارزش تغذیهای است. غلات کامل جایی در مصرف روزانه ایرانیها ندارد، در حالی که تمام متخصصین تغذیه در جهان، جوامع را به استفاده از نان سبوس […]
تمام آردهای مصرفی در نانواییهای کشورمان آرد تصفیهشده است که درصد سبوس در این آردها بسیار پایین است، در واقع نان سفید به عنوان بخش اصلی سفرههای ایرانی فاقد ارزش تغذیهای است. غلات کامل جایی در مصرف روزانه ایرانیها ندارد، در حالی که تمام متخصصین تغذیه در جهان، جوامع را به استفاده از نان سبوس دار (غلات کامل) تشویق میکنند.
غلات کامل غلاتی هستند که از سه بخش سبوس، اندوسپرم و جوانه تشکیل شدهاند .سبوس به پوسته سخت بیرونی غلات گفته میشود که حاوی فیبر، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است؛ اندوسپرم لایه میانی دانه است و معمولاً از کربوهیدرات تشکیل شده و جوانه، لایه داخلی است و حاوی ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و ترکیبات دیگر است. در دانههای تصفیهشده، جوانه و سبوس را از بین میبرند و تنها اندوسپرم باقی میماند!
در ادامه به چند مورد از فواید نان سبوس دار (غلات کامل) اشاره می شود
بیماریهای قلبی از عمدهترین علل مرگومیر در ایران هستند و مصرف غلات کامل خطر ابتلا به این بیماری را تا حد زیادی کاهش می دهد. براساس مطالعات انجام شده در آمریکا دریافت تنها ۲۸ گرم از غلات کامل در روز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا ۲۲ درصد کاهش می دهد.
با مصرف نان کامل خطر سکته مغزی ر ا از خود دور کنیم. برخی ترکیبات موجود در غلات کامل مانند فیبر، ویتامینK و آنتیاکسیدانها میتوانند خطر سکته مغزی را بهمیزان چشمگیری کاهش دهند؛ مطالعات اخیر ثابت کرده در افرادی که از غلات کامل بیشتر استفاده میکنند، خطر سکته مغزی تا ۱۴ درصد کاهش یافته است.
جلوگیری از چاقی مفرط از دیگر فواید مصرف نان کامل است. خوردن غذاهایی با فیبر بالا، سبب پر شدن حجم معده و جلوگیری از پرخوری میشود؛ تحقیقات انجام شده بین ۱۲۰ هزار نفر نشان داده است که مصرف روزانه ۳ وعده غلات کامل یا غلات غنیشده با سبوس، با چربی شکمی کمتر و کاهش وزن ارتباط مستقیم دارد.
حدود ۱۱ درصد از اعتبارات و بودجههای بهداشتی جوامع، صرف درمان دیابت میشود. افزایش قند خون به علت کاهش حساسیت سلولها نسبت به انسولین از علل بروز دیابت نوع۲ است، منیزیم ماده معدنی موجود در غلات کامل که به بدن در متابولیسم کربوهیدراتها کمک کرده و باعث افزایش حساسیت سلولها به انسولین میشود؛ مصرف غلات کامل به کاهش سطح قند خون ناشتا و بهبود مقاومت به انسولین کمک میکند. از سوی دیگر چاقی که یکی از عوامل خطر در بروز دیابت نوع۲ محسوب میشود، با مصرف سبوس کاهش یافته و از این طریق نیز غلات کامل بر کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع۲ اثر میگذارند.
- نویسنده : کردستان فردا